Con ánimo de aprender

Este quiere ser un espacio para la expresión, para la comunicación, para el aprendizaje, para el ser. ¿Quieres viajar conmigo?
Deja tus comentarios, son imprescindibles.




18 de marzo de 2015

Manifest per la Gestió Pública de l'aigua








MANIFEST PER LA GESTIÓ PÚBLICA DE L’AIGUA


L’aigua és un dret humà, un servei bàsic i públic, no una mercaderia. La seva gestió no pot estar sotmesa a les lleis de mercat, interessos privats o mans privades amb ànim de lucre.



Imatge extreta de www.acordem.org

El servei d’aigua és un servei bàsic essencial per a la vida i, per tant, l'ha de gestionar el sector públic que, per assegurar el compliment de paràmetres d’eficàcia social, ambiental i econòmica, ha de promocionar la participació, el control social i la gestió transparent d’un bé comú com l’aigua.

En un moment com l’actual en què els poders econòmics privatitzen béns essencials i serveis bàsics i els converteixen en mercaderies, les desigualtats augmenten i, mentre molt pocs acumulen riquesa, es genera pobresa per a la majoria de la població. Ho hem vist en multitud de serveis i drets fonamentals: la sanitat, l’educació, el dret a l’habitatge,..., i malauradament també en un bé bàsic per a la vida, l’aigua, sense la qual no existiríem.

Aquesta situació no és nova; ja es va practicar a molts països de Sud-amèrica als anys 90 amb fracassos estrepitosos de la gestió privada de l’aigua: incompliment de contractes, manca d’inversió, pujada desproporcionada de tarifes i també greus problemes en la qualitat de l’aigua.

Aquelles mateixes empreses que van ser expulsades d’Amèrica del Sud (com Suez i Veolia), ara intenten aconseguir contractes de concessió (privatitzacions) a molts municipis i zones interurbanes d'una Europa en crisi, amb l’objectiu clar de maximitzar els beneficis per repartir dividends entre els seus accionistes en comptes de reinvertir-los en la xarxa i els ciutadans, i tot això a través d’una gestió opaca.

A escala europea, cada vegada hi ha més oposició a la privatització dels serveis bàsics com l’aigua, és més, hi ha un corrent remunicipalitzador per tornar la gestió de l’aigua a mans públiques arreu d'Europa. Els municipis de París i Berlín són dos exemples rellevants d’aquest procés, que ha comportat millores i beneficis per a la ciutadania. També s’ha portat al Parlament Europeu la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) "El dret a l’aigua i al sanejament com a dret humà – L’aigua no és un bé comercial, sinó un bé públic", amb el suport de gairebé 2 milions de signatures.

Catalunya sembla trobar-se en contraposició als moviments europeus i apostant per models caducs:

- s’ha privatitzat Aigües Ter Llobregat a Acciona i això ha comportat un increment del preu de l’aigua de més d’un 85%.
- s’ha atorgat a dit, sense concurs públic, una concessió de 35 anys a Aigües de Barcelona (Agbar-Suez), la mateixa empresa que operava a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sense cap contracte i que ha vist com l’Administració ha legalitzat la seva situació.

Tot i així, a Catalunya cada cop hi ha més ajuntaments que remunicipalitzen la gestió de l’aigua, com Arenys de Munt, Navàs, El Figaró-Montmany, Montornès del Vallès, etc., i que posen en evidència l’opacitat del sector privat i el lucre que se n'ha fet durant anys.

A final de 2016 s'acaba el contracte de concessió de 75 anys entre la nostra ciutat i la Mina d’Aigües de Terrassa, empresa participada majoritàriament per Agbar-Suez. En aquest context, s'ha creat la Taula de l’Aigua a Terrassa per tal de generar un debat clar sobre la gestió de l’aigua que volem a la ciutat. Com ja s'ha dit, des de la plataforma de la Taula de l’Aigua només veiem factible que la gestió de l’aigua a la ciutat de Terrassa es municipalitzi, és a dir, que sigui pública, transparent i eficient al 100%, per tal d'assegurar, tant la no mercantilització dels serveis d’aigua, com la participació i el control socials per part de la ciutadania en qualitat d'usuària de ple dret d’aquests serveis.

TAULA DE L’AIGUA – TERRASSA


tauladelaigua@gmail.com

2 comentarios:

  1. Hola Sonia.

    Per si t'interessa. A Irlanda fa temps que la gent lluita aferrissadament contra la privatització de l'aigua.

    Salut

    https://youtu.be/k-Ig9q3cM3E

    ResponderEliminar
  2. Gràcies per compartir Loam! Un document molt interessant!!!
    Salut i somriures!!

    ResponderEliminar

Tu opinión me interesa.