Con ánimo de aprender

Este quiere ser un espacio para la expresión, para la comunicación, para el aprendizaje, para el ser. ¿Quieres viajar conmigo?
Deja tus comentarios, son imprescindibles.




15 de mayo de 2014

Distintas luchas por la municipalización del agua. Movilízate tu también. Terrassa ha de ser modelo.

 Comparteixo aquesta entrada editada per Aigua és vida. Tot i que hi ha la trobada de diferents moviments d'arreu a LLeida aquest dia 17 de maig, val la pena que mireu els enllaços a vidèos que surten més avall, perquè podreu adonar-vos de la importància que té el moviment ciutadà.
La gestió de l'aigua no és senzilla, alhora que no podem deixar-la en mans privades. Ens ajudes? Mou-te a Terrassa. Som una ciutat que pot ser referent i que hem de guanyar la batalla a la privatització i ser model, com ho són París o Berlín.
L'aigua és un monopoli natural, i per això no és més eficient la gestió privada, i és desaconsellable. 
L'aigua és imprescindible per la vida i ha de ser dels ciutadans.



El pròxim 17 de maig vine a la jornada “S’escriu aigua, es llegeix democràcia”, una jornada que aglutinarà plataformes i moviments socials d’arreu de l’estat espanyol que han iniciat accions participatives per donar veu a la ciutadania per defensar la gestió pública de l’aigua davant de processos privatizadors i especulatius.


Imagen de searsmicasa.com

Comptarem amb gent de la Plataforma contra la privatització de Aguas de Alcázar que van impulsar un referèndum popular per frenar la privatització a mans d’Aqualia en el que van participar 11.000 persones d’un total de 39.000 habitants i haver protagonitzat grans manifestacions. A la jornada participaran Fernando Ruiz de Osma, Carolina Lizano y Alberto Hernández: activistas en favor de la gestión pública del agua membres de la Plataforma.

​​
A El Puerto de Santa Maria després d’un procés de privatització de l’empres pública Aguas del Puerto – Apemsa totalment irregular a mans d’Aqualia. La Plataforma Apemsa no se vendem formada el 2011 per 14 col·lectius locals, vol evitar la venda del 49% de l'empresa municipal d'aigües Apemsa i la privatització del servei. El passat mes de març van mantenir una tancada a l'Ajuntament durant 13 dies, i sumen tres denúncies en seus judicials a l'espera de desmuntar l'adjudicació del Ple a favor d'Aqualia del passat 4 d'abril. Dissabte podrem escoltar Luis Hiniesta Sánchez, tècnic de desenvolupament local i veí del Port de Santa Maria, que participa de la plataforma ciutadana.



A Madrid, la Plataforma contra la privatització del Canal Isabel II, en la qual participen 26 organitzacions polítiques, sindicals, veïnals, ecologistes, socials i persones a nivell individual de la Comunitat de Madrid, ve lluitant des de 2010 contra la privatització del Canal a través de la mobilització social i la utilització de vies polítiques i jurídiques. A llarg d’aquesta anys van realitzar diferents manifestacions i una consulta popular en la que van participar prop de 167.000 persones per defensar la gestió pública i participativa de l’aigua. Actualment estem promovent un pacte social per un nou model de gestió pública de l'aigua transparent i participatiu. El 17 de maig ens acompanyarà Enrique Ortega de Miguel, membre de la Plataforma.

A Ermua, una ciutat de 16.000 habitants, neix recentment l’Assemblea de l’Aigua, moviment veïnal sorgit arran de l'increment de les tarifes de l'aigua al municipi i que reivindica, un preu just per a aquesta, el sanejament integral del riu Ego i una aigua 100% pública. En pocs dies va recollir 4.200 signatures en contra de les pujades de tarifa abusives i la gestió privada a mans d’Agbar. Al cap de poques setmanes més de 3.000 persones sortien al carrer i recentment el ple de l’Ajuntament ha decidit rescindir el contracte i dur a terme una gestió pública del servei. Dissabte ens acompanyarà Jose Francisco Cid, geògraf i consultor especialitzat en ordenació del territori, desenvolupament sostenible i gestió de sistemes de transport, que forma part de l'Assemblea d’Ermua, Biscaia.

https://www.youtube.com/watch?v=Vp6D5mV-osU
 ​
A Roda de Ter la Plataforma Aigua és vida iniciava amb un acte irònic i reivindicatiu una campanya per la remunicipalització de l’aigua a tot Catalunya. Aigua és vida és una plataforma formada per associacions socials, veïnals, sindicals, ecologistes i de cooperació per una gestió no mercantil de l'aigua a Catalunya. Durant les jornades ens acompanyaran Quim Pérez i Eloi Badia membres d’Aigua és Vida.



Per altra banda, Vilanova i la Geltrú els treballadors de l’empresa pública d’aigua i els veïns iniciaven una campanya popular en contra la privatització de l’aigua. Amb pocs dies recolliren 5.000 signatures.



A les jornades també podrem escoltar Luis Babiano que des de 2010 és gerent a l'Associació Espanyola d'Operadors Públics d'Abastament i Sanejament (AEOPAS).Anteriorment va exercir, entre altres tasques, com Assessor del Director General de l'Aigua del Ministeri de Medi Ambient i Responsable de l'àrea de Societat i Territori del Centre de les Noves Tecnologies de l'Aigua (CENTA). En Babiano es podrà apropar als diferents processos de remunicipalització o rescat del serveis d’aigua que s’han produït arreu de l’estat espanyol en el últims anys. A la vegada podrem escoltar els processos de reumuniciaplització d’Alfés i Arenys de Munt a Catalunya. Així com al situació del servei a Lleida.



Aquestes i d’altres seran algunes de les veus amb qui podràs parlar el pròxim dissabte 17 de maig al matí al rectorat de la Universitat de Lleida. Però no són les úniques les mobilitzacions arreu del territori que defensen l’aigua, els testimonis de Candeleda, un poble de 5.200 persones en el que 3.000 persones firmaren en contra la privatització, o les manifestacions de que pararen la privatització, les mil i una accions que han realitzat els veïns i veïnes a Jerez i els impactes que la privatització ha tingut en talls a La Barca o Múrcia. Queda clar doncs la voluntat de la ciutadania de defensar els drets humans que com l’aigua són indispensables per la vida, avui més que mai, cal iniciar una onada de remunicipalitzacions, cal rescatar l’aigua posar fi a la seva mercantilització, tal i com han fet París, Berlín, Buenos Aires... i tantíssimes ciutats a tot el món que han patit els abusos de la privatització i l’afany de lucre desmesurat.



--


Plataforma Aigua és Vida

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Tu opinión me interesa.