Con ánimo de aprender

Este quiere ser un espacio para la expresión, para la comunicación, para el aprendizaje, para el ser. ¿Quieres viajar conmigo?
Deja tus comentarios, son imprescindibles.




7 de mayo de 2015

El repte de gestionar allò que és públic-Presentació Acte Signatura Pacte Social per l'Aigua Pública a Terrassa

ERC,TeC,SI,CUP,ICV , EUiA, FAVT,AAVV s.XX,CCOO,UGT Procés Constituent,CNT,CGT,Recortes 0
signen el pacte per la municipalització de la Gestió de l'Aigua


Presentació Acte Signatura Pacte Social per l'Aigua a Terrassa


Ahir , 6 de maig, va tenir lloc la signatura pel Pacte Social per l'Aigua a Terrassa. Vam introduir l'acte amb el següent text que comparteixo en aquesta entrada:


Estem vivint una forta onada privatitzadora del Comú en funció d’idees econòmiques preconcebudes, equivocades, i també interessades. Les lleis del mercat no funcionen per a tots els bens ni són tan perfectes com suposem.  Primer perquè no és veritat que el mercat sigui lliure. I segon, i en concret en el tema de l’aigua, perquè ens trobem amb un monopoli natural, i evidentment la possibilitat de competència és inexistent.
El mercat no és lliure. Dominen els interessos de grans empreses i compren voluntats polítiques.  Per això en l’aigua, Dret humà reconegut per les NNUU, bé comú, imprescindible per a la vida, responsabilitat dels ajuntaments, la ciutadania ha de prendre consciència i no pot arriscar-se a deixar la gestió en mans privades i ha d’impedir cap tall per motiu de pobresa. La gestió de l’aigua no es pot pensar en termes de negoci ni benefici.
Massa vegades hem de sentir a parlar de la ineficiència del’empresa pública. Voldria posar sobre la taula que la ineficiència no és patrimoni de la pública.  Quan una empresa privada és ineficient , la mala gestió deixa una emprempta en la societat que hem de tenir present, encara que els diners no siguin públics. Centenars d’empreses privades contaminen el patrimoni natural amb els costos que això suposa per a nosaltres i les generacions futures. Mireu el greu cas d’iberpotash i els greujes causats en la conca del Llobregat i les nostres aigües. És això eficiència?  
Quant a l’empresa pública necessàriament hem de crear instruments de control per evitar la corrupció i mecanismes d’agilització i transparència.
De la mateixa manera que la ineficiència no és patrimoni d’allò públic, el coneixement tampoc es patrimoni d’allò privat.
En el cas de la gestió de l’aigua, tenim la voluntat i el compromís d'incorporar les persones i els valors que representen la plantilla dedicada al servei i, a la vegada que assegurem els llocs de treball, aprofitem la seva experiència en benefici de tota la ciutadania.
Els polítics que al.leguen que els manquen dades per pronunciar-se  quan a la  municipalització incòrren en  incompetència.  Incompetència per no tenir clars els valors inqüestionables amb els que s’ha de caminar,  en no tenir clara la seva responsabilitat de defensa del Comú i l’ús dels recursos amb una visió global i integral.
És una qüestió de principis i de pensar en l’actual ciutadania i en les generacions futures. En política fa falta pensar amb ideals i temps, més enllà del curt plaç.
Cal tenir present que vivim en un mon limitat i uns ecosistemes que hem de cuidar i això només es podrá fer des de la visió que va més enllà de l’engreix d’un compte de resultats. Volem el control de la gestió i la propietat plena d’un bé com és l’aigua.
El Comú funciona si garantim que les persones tinguin informació veraç, si si es possibilita el debat i la participació, i que se sentin corresponsables en la presa de decisions, en una gestió compartida.
Assegurem aquests pilars i tindrem el millor sistema per la gestió de l’aigua, més que qualsevol empresa que treballa amb afany de lucre.
A més posarem damunt la taula la necessitat d’una tarifa progressiva i solidària. Es tracta de justicia i drets socials, no de caritat.
Tenim aquí a un seguit de partits i forces polítiques que ho entenen així i en compromís amb aquests valors volen signar el Pacte Social de l’Aigua.
Recolzarem als partits que es comprometen amb el Pacte a implementar una gestió pública, en una transcició que té la seva complexitat i necessita de la responsabilitat de tots els agents implicats i la seva saviesa.

La Taula de l’Aigua de Terrassa està compromesa amb la municipalització i demana a la ciutadania la presa de consciència i als seus representants que treballin de forma transversal i conjunta per la defensa d’aquest bé comú i permetin la materialització del contingut de la “Iniciativa Ciutadana europea: l’aigua com a dret humà”que suposà l’exclusió de la Directiva Europea de concessions els serveïs d’aigua i sanejament.

                                                              Sonia Giménez i Paco Rodríguez
                                                               Membres Taula de l'Aigua